Rólunk

Mánfai Elvonulási Központ és Alkotóház

Mit nyújthat egy elvonulási központ? A félreértések elkerülése érdekében, érdemes talán ezeknek a szavaknak a jelentését egyenként tisztázni.


Elvonulás:

Úgy elvonulnék pár napra valahová!”

Ezt már sokszor hallottad és talán érezted is már. Na jó, de mégis hová? Hol van az a hely ahol békén hagynak pár napra, nem csörög a telefon, nincs szomszéd aki éppen zenét hallgat éjjel kettőkor, ahol egy kicsit egyedül lehetek? Ahol rendezhetem az összekuszálódott gondolataimat, leülepedhet az ami most kavarog bennem. De ha egyedül vagyok, tényleg elnyugszik az, ami most kavarog, kiegyenesedik az, ami összegubancolódott?

Talán igen, talán nem. Mindenesetre az elvonulás olyan közösségi élmény, ahol egyedül lehetsz, de nem vagy magányos. Vannak olyan programok, amelyek közösek, van egy napirend, amely keretet ad az itteni jelenlétednek, még ha talán kötöttebb és szigorúbb is attól, mint amilyet megszoktál. Van időd magadra, tisztulhat ami zavaros, egyenesedhet ami gubancos. Itt minden a gyakorlásról szól. A különböző elvonulások más-más szabályok szerint működnek, egy azonban szinte mindegyikre jellemző, mégpedig a csend, a kevés beszéd, amelyet Te valósítasz meg. Itt nincsenek kötelező ismerkedős körök, nem kell semmit megosztani senkivel, elég ha együtt vagyunk. Egyedül lehetsz, de mégsem vagy magányos. Te is erre gondoltál?


A Központ:

Amint ez a fentiekből kiderült, az elvonuláson folyó tevékenységek nagyon eltérőek a hétköznapi tevékenységektől. Ezekhez az eltérő tevékenységekhez, egy a hétköznapitól merőben eltérő teret is szükséges kialakítani. Ez a tér a Központ. Egy hétköznapi térből lehasított szelet, amelyet növényekkel, kerítéssel, fákkal választottunk el. A külvilágot és annak terheit a kapun kívül hagyod pár napra. Ez a tér amellett, hogy egyszerűbb és szerényebb, szakrális rendeltetéssel bír. A hely egyedi atmoszféráját, a visszafogott és puritán terek mellett, egy több ezeréves tradíció szellemi ereje adja. Ennek a szellemi erőnek a kisugárzásából részesülnek az itt gyakorlók, melynek hatása mindenkinél más és más. Van, aki megtisztulásról, van aki feltöltődésről, van aki békéről számol be. Bárhogy is legyen, az itt töltött idő átformáló hatású lesz.


Alkotóház:

Ezen a helyen lehetőséged van létrehozni valamit, amit talán odakint nehezebb vagy körülményesebb lenne. Az itt meglelt belső béke, megtisztulás, feltöltődés olyan alkotói erőt adhat – nem csak a művészeknek – amellyel saját magad formálhatod át. Te lehetsz a szobrász és a szobor, egyszerre. Az alkotó és az alkotás. Létrehozhatod a saját művedet, legyen az egy vers, egy kép, egy szobor, vagy akár Te magad. Ahogy már említettem, az itt töltött idő átformáló hatású lesz, de csak Te lehetsz, aki átformál és vele, aki átformálódik.

Szívesen látunk itt alkotókat, művészeket és olyanokat, akik önmagukon kívánnak dolgozni.

Galéria megtekintése Programok