Szamuráj művészeti tábor

A szamuráj kultúra rejtett dimenziói. Japán művészet és zen buddhizmus. Kardforgatás, teaszertartás, tusfestészet és szamuráj hangszerek. Tábor csak férfiaknak. Dr. Kenéz László vezetésével.


Kezdő dátum: 2020-03-12

Vége dátum: 2020-03-15

Helyszín: A Épület

Férőhely: 10 fő

Jelentkezés

Szamuráj művészeti tábor


Ma már széles körben ismertté vált a japán szamuráj kultúra nyugaton is, ám főként azon külsődleges vonásaiban, amelyek a szamuráj filmek révén terjedtek el. A harcos és legyőzhetetlen szamuráj e zajos képe mögötti valóság azonban más: befelé forduló szellemi élet és csendes tevékenység, amely a bármikor bekövetkező halál árnyékában virágzik a pillanat jegyében, így elsősorban azokban a japán művészetekben bontakozik ki, amelyeket a zen buddhizmushoz köthetünk. Innen tekintve még a kimondottan férfias karakterű harcművészet sem pusztán a technikáról, az ellenfél legyőzéséről szól, hanem olyan utat jelent, amely mélyebb önismerethez segít, mint ahogy azokról a lágyabb, első pillantásra talán nőiesnek tűnő művészi tevékenységekről is hamar kiderül a gyakorlatban, hogy egy igaz ügyért küzdő harcos elszántságát, akarat erejét és kitartását kell felfedeznünk magunkban művelésükhöz.

A csakis férfiak számára meghirdetett program célja, hogy betekintést nyújtson a szamuráj kultúra e rejtőző dimenziójába. Az elmélyedés és légzés hagyományos zen buddhista módszereivel megalapozva a résztvevők tapasztalatokat szerezhetnek a japán kardforgatásról és kardvívásról, megismerkedhetnek a teaszertartás, valamint a hozzá kapcsolódó virágrendezés, tusfestészet és kalligráfia művelésével, megszólaltathatják a szamuráj hangszereket, a sakuhacsit (bambuszfuvola) és a taiko dobot, s benyomásaikat hagyományos japán irodalmi formák birtokában rögzíthetik. Reményeink szerint e tapasztalatok hozzásegítik majd a résztvevőket ahhoz, hogy ők  maguk is felfedezzék érzékeink világát és megtanulják élvezni a szépséget és a harmóniát még a problémák előterében is; s hogy ráérezzenek a jelenben, a tevékenységben való létezés örömére.

Az elvonulás vezetője Dr. Kenéz László, a Tan Kapuja Buddhista Főiskola rektorhelyettese, művésztanára, akinek évtizedes tapasztalatait a zen művészetek terén Japánban szerzett tapasztalatai is elmélyítették.

Napirend: hamarosan

Költségek: A tábor térítési díja szállással, ellátással: 70.000.-Ft/fő, ebből 15.600.-Ft előleget szükséges elutalni – mely a részvétel feltétele – a Tan Kapuja Buddhista Egyház számlaszámára (10403181-00032001-00000008) 2020.03.05.-ig. Kérjük utalás előtt érdeklődjön a szabad helyekről.

Jelentkezés